Toeristen geven minder uit in Nederland

Redactie
Toeristen hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar minder geld uitgegeven in Nederland. Tot en met mei is er voor 28,2 miljoen euro aan spullen gekocht door toeristen van buiten de EU waarop btw is teruggevraagd.

Dat is 3 procent minder dan in de eerste vijf maanden vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van Global Refund, de organisatie die zorg draagt voor de btw-teruggave. Ruim 66.000 toeristen vroegen door hun betaalde belasting terug, dat is 1,4 procent minder dan een jaar eerder.

Russen, Amerikanen en Brazilianen gaven juist flink minder uit. De uitgaven van de Russen daalden met 20 procent, die van Brazilianen met 18 procent. De Amerikanen gaven 5 procent minder uit. Opvallend genoeg hebben Chinezen, Japanners en Indonesiërs juist veel meer geld uitgegeven. Die bestedingen stegen met respectievelijk 12, 15 en 11 procent.

Volgens Marja van Reijn van Global Refund nemen de taxfree-aankopen op luchthaven Schiphol elke week verder af. "En zien we teruggave op andere luchthavens toenemen."