Aantal roofovervallen stijgt fors

Michel (OA)

De Raad van Hoofdcommissarissen maakt zich grote zorgen om de explosieve stijging van het aantal roofovervallen. In de eerste vier maanden van dit jaar was er een stijging van 23 procent te zien in het aantal gewapende overvallen. Vorig jaar steeg het aantal roofovervallen al met 11 procent.

Benzinestations en voornamelijk oudere mensen zijn vaak het slachtoffer van een gewapende overval. In een interview met Radio 1 erkende woordvoerder Egas dat de Raad nog in het duister tast over de exacte oorzaak van de stijging. Men weet evenmin een adequate oplossing te verzinnen.

"Ik constateer dat dit kabinet de overvalplaag gewoon laat voortduren en gedupeerde burgers en ondernemers in de kou laat staan. Intussen kondigt Justitie doodleuk aan dat acht gevangenissen worden gesloten, omdat de zware criminaliteit afneemt. Uit deze cijfers spreekt het tegendeel", aldus VVD-Kamerlid Teeven, die verantwoordelijk minister Hirsch Ballin op het matje roept.

In maart van dit jaar kondigde de Kamer al aan maatregelen te nemen, maar er is tot op heden nog weinig ondernomen. Justitie laat weten dat dit niet van de ene op de andere dag kan worden gerealiseerd. "De eerste maatregelen gaan in de zomer in", aldus een woordvoerder.