Topvrouwen laken ING

Redactie

Topvrouwen blijken in Nederland bij bank-verzekeraar ING massaal af te haken door 'de kille cultuur' en de 'gebrekkige steun van de leiding'. De vrouwen ervaren gebrek aan draagvlak en voelen zich in de steek gelaten. Vrouwen met een hoge functie verlaten ING daardoor vaker dan mannen in vergelijkbare topfuncties.

Dat blijkt uit het interne onderzoek Diversify ING! dat in handen is van de Volkskrant. Het onderzoek is gebaseerd op interviews met twintig vertrokken vrouwen in leidinggevende functies bij ING die minstens 70 duizend euro verdienden. Het is uitgevoerd door een groep verontruste vrouwen binnen ING in samenwerking met de Radbouw Universiteit Nijmegen, nadat in de periode 2004-2006 bijna 100 van de 550 vrouwen in de (sub)top ING hadden verlaten.

De kritiek botst met de voortrekkersrol die ING al jaren wil vervullen bij het stimuleren van vrouwen in hoge functies. Zo kreeg ING in 2006 van werkgeversvereniging VNO/NCW nog een prijs voor zijn inspanningen voor vrouwen. Vorig jaar ondertekende het bedrijf nog een contract om het aantal topvrouwen te verhogen. De vrijwillige aanpak van bedrijven als ING, dat vorig jaar miljarden euro's aan staatssteun ontving, weerhoudt de Tweede Kamer ervan een wettelijk quotum voor het aantal topvrouwen vast te leggen.

De afdeling personeelszaken heeft in 2008 na eerste lezing van het rapport verhinderd dat het werd doorgestuurd naar de raad van bestuur van ING Groep. De afdeling nam wel enkele aanbevelingen uit het rapport over, maar is daar door bezuinigingen inmiddels weer deels mee gestopt.

De cultuur van ING is volgens de topvrouwen 'verpolitiekt, kil, weinig menselijk en weinig open'. Er is ook weinig ruimte voor 'kritiek, eerlijke benadering, gezonde samenwerking en authenticiteit'.

ING zegt in een reactie dat het rapport een zeer eenzijdig beeld geeft over een periode van inmiddels twee jaar geleden en stelt daarna allerlei maatregelen te hebben genomen.

De twintig vertrokken vrouwen hadden op één na allemaal graag bij ING willen blijven. Inmiddels werkt de helft van hen op een hoog niveau bij andere financiële instellingen. Vooral na de leeftijd van 45 jaar is de positie voor topvrouwen bij ING onwerkbaar, stelt het rapport. Tot die leeftijd maakten de vrouwen snel carrière.

Door het 'glazen plafond' wordt slechts 4 procent van de topfuncties bij ING door vrouwen van 45 jaar of ouder vervuld, tegen 41 procent aan mannen in dezelfde leeftijd. Meer en meer komen de leidinggevende vrouwen uit het buitenland en 'steeds minder uit de Nederlandse kweekvijver'.


Topvrouwen laken ING  (foto: DAG)