Nova: DSB-hypotheken veel te hoog

Redactie
DSB verstrekt volgens het tv-programma Nova veel te hoge hypotheken. Nova liet drie huizen waarvoor DSB een hypotheek verstrekte, opnieuw en onafhankelijk taxeren. Uit deze nieuwe taxaties blijkt dat er een verschil van tienduizenden euro's zit tussen de executiewaarde van de panden en de hoogte van de verstrekte hypotheek.

Volgens de Stichting Hypotheekleed, dat onderzoek deed onder 700 gedupeerden, zit er gemiddeld een gat van 74.000 euro tussen de executiewaarde van de onderpanden en de DSB-financiering. Bovendien blijkt uit deze steekproef dat DSB gemiddeld tot 146 procent van de executiewaarde verstrekt, terwijl 125 procent doorgaans als maximum zou gelden.

Hans van Goor, lid van de Raad van Bestuur, zegt in een reactie dat zijn bank geen belang heeft bij financieringen die misgaan. Volgens hem wordt slechts 0,1 procent van de financieringen afgeschreven. Hij zei geen zevenhonderd klachten, maar een honderdtal klachten te hebben doorgekregen van de Stichting Hyptheekleed. In 80 procent van die gevallen bleek het niet te gaan om een betalingsachterstand. Bovendien zei 10 procent niet te weten hoe de naam op de lijst is terechtgekomen. Als mensen in de problemen komen, is DSB volgens Van Goor bereid te zoeken naar een individuele oplossing.

Pieter Lakeman, die in de afgelopen dertig jaar tientallen procedures voerde tegen het bedrijfsleven, richt nu samen met de Stichting Hypotheekleed zijn pijlen op DSB. Hij wil een massaclaim indienen tegen de bank van Dirk Scheringa.