Dode Karst Tates wordt psychiatrisch onderzocht

Redactie

De pleger van de aanslag op Koninginnedag, Karst Tates, wordt ondanks het feit dat hij is overleden toch psychiatrisch onderzocht. Dit meldt De Telegraaf vandaag.

Toerekeningsvatbaar
Het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht is begonnen met een gedragsonderzoek naar de overleden dader. Bij het onderzoek wordt vooral onderzocht hoe toerekeningsvatbaar Tates was toen hij nog leefde.  Het onderzoek richt zich hierbij op zijn omgeving, ouders, familieleden, vrienden en werkkring. Daarbij kijkt het PBC naar verklaringen van naasten en wordt een karakterschets opgesteld. Van belang is daarbij onder andere hoe Karst Tates reageerde op gebeurtenissen tijdens zijn leven en wordt zijn arbeidsverleden onder de loep genomen.

Uniek
Volgens een medewerker van het PBC kwam het nooit eerder voor dat een overleden persoon aan een psychologisch onderzoek werd onderworpen. Ook het landelijk parket spreekt van een unicum.

Verklaring
Bij de aanslag van Karst Tates op Koninginnedag kwamen naast de dader nog zeven andere mensen om het leven toen Tates met zijn auto met hoge snelheid op het publiek inreed. Direct na de aanslag zou Tates nog een korte verklaring hebben afgelegd tegenover een agent die bij Tates in de auto kroop om eerste hulp te verlenen.