'Bedrijfsleven moet zich schrap zetten voor griepgolf'

Redactie

Het Nederlandse bedrijfsleven moet zich voorbereiden op een massale uitbraak van de Mexicaanse griep. Dat zegt minister Ab Klink van Volksgezondheid in De Telegraaf. Klink denkt dan met name aan de vitale sectoren in de samenleving, zoals ziekenhuizen, waterleidings- en elektriciteitsbedrijven. Zij moeten de paraatheid verhogen, waarschuwt hij, zodat ze bij een griepgolf het openbare leven op gang kunnen houden.

De afgelopen jaren hebben de overheid en het bedrijfsleven op initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid draaiboeken gemaakt voor het op gang houden van Nederland, in geval van een wereldwijde uitbraak van een virale ziekteverwekker.

"De vraag is hoe je ervoor zorgt dat vitale functies in de samenleving kunnen blijven draaien als veel mensen tegelijk ziek zijn", legt Klink uit in De Telegraaf. "Daarin zal op tijd moeten worden voorzien, maar het is een hele organisatie. Het is echt van belang voor al deze overheden en bedrijven om de draaiboeken die zijn opgesteld, maar die steeds niet nodig bleken, nu weer uit de kast te halen, waar ze alweer een tijdje in liggen, ze goed door te nemen en waar nodig te actualiseren. Kortom, de voorbereidingen te treffen voor als het wellicht straks nodig zal zijn.”

In Nederland zijn sinds vandaag 102 mensen besmet met de Mexicaanse griep. Daarvan liepen 47 mensen een besmetting op in Nederland, de anderen liepen het griepvirus in het buitenland op. De overheid kocht afgelopen week 34 miljoen vaccins in, genoeg om iedere Nederlander twee keer een dosis toe dienen.


'Bedrijfsleven moet zich schrap zetten voor griepgolf'  (foto: DAG)