F1: Uitslag Grand Prix Engeland

Michel (OA)
Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. Tweede werd zijn Red Bull-teamgenoot Mark Webber. Rubens Barrichello pakte de laatste podiumplaats. Kampioenschapsleider Jenson Button werd zesde.


Sebastian Vettel kende op het circuit van Silverstone de beste start, waarbij hij voor Rubens Barrichello en Mark Webber wist te blijven. Een slechte start was er voor klassementsleider Jenson Button die terugviel naar plaats negen achter de Ferrari van Felipe Massa. Kazuki Nakajima schoof door naar plaats vier en Kimi Räikkönen sloot aan op plaats vijf. Achterin was het Giancarlo Fisichella die plaats elf pakte.

Fernando Alonso kende problemen na de start en hij viel buiten de top tien, waarbij hij opgehouden werd door de BMW van Nick Heidfeld die een beschadigde voorvleugel had. Button slaagde er na een foutje van Massa in om de Braziliaan voor plaats acht in te halen. Vooraan liep Vettel inmiddels snel weg door keer op keer de snelste ronde behoorlijk aan te scherpen en een seconde per ronde sneller te zijn dan Barrichello.

Heidfeld had veel last van zijn beschadigde auto en verloor ten opzichte van de als elfde rijdende Fisichella 1,8 seconde per ronde. Hierdoor hield hij onder meer Alonso, Hamilton en Kubica op. De eerste die een reguliere pitstop maakte was de als vierde rijdende Nakajima die in ronde 15 binnenkwam. Een ronde later kwam Räikkönen binnen en hij wist daarmee de Japanner te verschalken. Button worstelde ondertussen met de auto en kwam niet achter Jarno Trulli weg, zelfs niet na de pitstop. De Italiaan kende een goede stop en pakte de vijfde plaats van Räikkönen af.

Webber liet zien dat hij een snelle auto heeft, want door een ronde langer door te gaan pakte hij Barrichello. Winnaar van de pitstops was Massa die doorschoof naar plaats vijf. Vooraan werd Vettel vertelt dat hij vanwege een probleem aan de auto iets rustiger aan moest doen. Halverwege de race was het in het achterveld Alonso die wijd ging bij het opkomen van het rechte stuk en Hamilton voorbij zag komen, maar enkele ronden later moest de Brit die positie wegens het ontbreken van grip weer opgeven.

De top acht was halverwege de race: Vettel, Webber, Barrichello, Rosberg, Massa, Trulli, Räikkönen en Button. Alonso was eindelijk bevrijd van verkeer en reed het tempo van de leiders, maar wel op een ronde achterstand. Met nog 25 ronden te gaan liet Kovalainen Hamilton voorbij, waarna hij Sébastien Bourdais in zijn nek kreeg en door het blokken van de Fransman kreeg de McLaren een lekke achterband en de Toro Rosso een kapotte voorvleugel. Uiteindelijk moest Kovalainen zijn bolide in de pits parkeren en een ronde later ook Bourdais.

Massa begon ondertussen de druk op te voeren bij Barrichello die net als Button worstelde met zijn auto. De Brazilaan kwam na zijn stop buiten voor Rosberg. Ondertussen kende Hamilton een uitstapje, nadat hij in de rondte ging met zijn McLaren na een remfout. Button kende toch nog enkele goede ronden, wat hem op plaats zes bracht. Daarachter was het de als negende liggende Glock die de druk op Räikkönen begon op te voeren met Fisischella achter zich aan.

Tegen het einde van de race was het Button die nog jaagde op plaats vijf van Rosberg en plaats vier van Massa. De Brit was op de zachte banden meer dan een seconde ronde sneller dan de Williams en de Ferrari-coureur die beiden op de harde band reden. Maar tot een inhaalactie kwam het niet meer.

Vooraan reed Vettel soeverein naar de overwinning. De Red Bull-coureur had een ruime voorsprong op zijn teamgenoot Mark Webber en Rubens Barrichello. Vierde werd Massa, voor Rosberg, Button, Trulli en Räikkönen.