Plasterk: Balkenende en Bos zitten elkaar in de weg

Redactie

Het imagoprobleem van het kabinet kan veroorzaakt worden doordat er met premier Jan Peter Balkenende en vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos twee leiders zijn en onduidelijk is wie de visie moet uitdragen.

Dat stelt PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs) deze week in een interview met het weekblad Vrij Nederland. "In Amerika is het duidelijk wie het meeslepende verhaal moet vertellen: Obama. Hier is altijd de vraag: wie moet het doen? Twee kapiteins op één schip, zou je dat kunnen noemen", aldus Plasterk.

Balkenende en Bos verschilden eerder dit jaar openlijk van mening over de oorzaak en aanpak van de financiële crisis. Balkenende schreef in een opiniestuk in NRC Handelsblad dat niet het systeem, maar menselijk falen de oorzaak van de kredietcrisis is. Bos zei daarop in het tv-programma Buitenhof dat die analyse tekort schoot.

Plasterk laat in het interview met Vrij Nederland verder duidelijk blijken dat hij niets van de PVV moet hebben. "God verhoede dat een club met deze opvatting ooit aan het roer komt in dit land."


Plasterk: Balkenende en Bos zitten elkaar in de weg  (foto: DAG)