Vrijspraak voor Jomanda

Redactie
Jomanda is door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken. Volgens de rechtbank heeft Jomanda de gedachte van Sylvia Millecam dat ze geen kanker had ondersteund, maar ze heeft deze gedachte niet veroorzaakt. Bovendien stond Millecam de hele periode onder toezicht van artsen.
‘Dat neemt niet weg dat het Jomanda ernstig valt aan te rekenen’, aldus de rechtbank. Millecam overleed in augustus 2001 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van onbehandelde borstkanker.

Twee alternatieve artsen die ook terecht stonden, Jos K. en René B., zijn wel schuldig bevonden aan het veroorzaken van ernstig lichamelijk letsel. Voor hen geldt dezelfde conclusie maar voor artsen gelden strengere eisen. De artsen krijgen echter geen straf. ‘Omdat de zaak al zolang sleept en er zoveel aandacht is geweest in de media’, aldus de rechtbank. ‘Bovendien zijn de artsen ook al veroordeeld door het medisch tuchtcollege.’

Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen Jomanda een 'beroepsverbod' geëist van twee jaar, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. Het beroepsverbod hield in dat Jomanda twee jaar lang geen healings mocht houden. Tegen de twee alternatieve artsen was ook een beroepsverbod van twee jaar geëist, plus voorwaardelijke celstraffen van respectievelijk acht en vier maanden.

Jomanda en de twee artsen stonden terecht voor hun rol bij de behandeling en begeleiding van Millecam. Die had in 1999 een knobbeltje in haar borst ontdekt, waarmee ze toen nog een zeer grote kans op genezing had. Millecam ging daar wel verschillende keren mee naar het ziekenhuis, maar als puntje bij paaltje kwam weigerde ze keer op keer elke vorm van reguliere behandeling.

Vrijspraak voor Jomanda  (foto: DAG)