Zwakke biggen gedumpt bij kadavers

Veerle (Volpez)

Stichting Varkens in Nood heeft de noodklok geluid na een schokkend filmpje dat zij ontvingen van twee wandelaars uit het Brabantse Boxtel. Op het filmpje was te zien hoe een nog levend biggetje naar adem snakte tussen de kadavers van zijn broertjes en zusjes. Stichting Varkens in Nood zegt dat dit geen incident is en dat dit dagelijks gebeurt in Nederland.

De klacht is doorgegeven aan de Algemene Inspectiedienst (AID), die meldt dat zij nooit eerder hebben meegemaakt dat er nog levende biggetjes tussen de kadavers liggen. De dienst neemt de zaak in onderzoek en tegen de boer van de varkenshouderij is inmiddels proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie zal de hoogte van de boete bepalen.

In een reactie aan Omroep Brabant laat varkensboer Jan Schoenmakers uit Boxtel weten dat hij zelf ook geschokt is door het filmpje. Hij vindt het bijna onvoorstelbaar dat dit op zijn bedrijf is gebeurd. De boer is lid van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en staat daar bekend als een 'prima ondernemer'. ZLTO heeft dan ook laten weten de zaak te betreuren: "Zoiets mag niet gebeuren."

Met dank aan WilliamBlake en een anonieme user voor de submit.

Met dank aan Stichting Varkens in Nood voor de video