Raad haalt streep door Franse internetwet

Redactie
Het hoogste rechtsorgaan in Frankrijk heeft vandaag een streep gezet door een plan van de overheid om internetpiraten aan te pakken. Volgens de Constitutionele Raad mag een overheidsinstelling mensen de toegang tot het internet niet ontzeggen, zoals de overheid wilde.

Het orgaan dat wetgeving aan de Franse grondwet toetst, stelde dat "vrije toegang tot publieke informatie online" een mensenrecht is. De raad volgt daarmee een eerder besluit van het Europees Parlement dat stelt dat mensen niet zonder tussenkomst van een rechter van het internet kunnen worden geweerd.

De plannen werden vooral door president Nicolas Sarkozy een warm hart toegedragen. Hij loodste de nieuwe wet door het parlement. De sociaaldemocratische oppositie vroeg de Constitutionele Raad naar de wet te kijken voor deze werd ingevoerd.

De wet zou het mogelijk maken dat internetgebruikers die meer dan twee keer illegaal downloaden tijdelijk hun internetaansluiting kwijtraken. Daarvoor zou een nieuw staatsagentschap met de naam Hadopi opgericht worden.