Stroomstootwapen mag niet bij zwangere vrouw

Redactie

De politie mag het stroomstootwapen niet gebruiken bij kinderen onder de twaalf en zichtbaar zwangere vrouwen. Dat staat in de richtlijn voor het gebruik van het wapen, waar momenteel een proef mee loopt.

Alleen speciaal opgeleide leden van arrestatieteams van politie en marechaussee mogen met de zogeheten Taser pijltjes op iemand afschieten die vervolgens een stroomstoot van 50.000 volt afgeven. De getroffene verliest daardoor tijdelijk de controle over zijn spieren. De politie moet hem of haar geruststellen en adviseren normaal te ademen zodat het lichaam zich snel kan herstellen en hyperventilatie wordt voorkomen.

Een gewondenverzorger moet de pijltjes zo snel mogelijk verwijderen, aldus de richtlijn die minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De politie mag het stroomstootwapen sinds vorige maand bij wijze van proef inzetten bij de arrestatie van (vuurwapen)gevaarlijke verdachten en bij het beëindigen van levensbedreigende situaties.

Mensen die zijn geraakt door de Taser, krijgen informatie over de gevolgen ervan. Daarin staat dat de kans op ernstig letsel zeer klein is. Door de toegediende stroomstoten kan de huid rond de wondjes licht verbrand zijn. Agenten die de Taser hebben gebruikt, moeten dit melden.

De veiligheidsrisico’s van het stroomstootwapen zijn volgens Ter Horst uitgebreid onderzocht. De Taser die in Nederland wordt uitgetest, wordt al gebruikt in onder meer Duitsland, Frankrijk en Engeland. Het aantal dodelijke en zwaargewonde slachtoffers door de toepassing van geweld door de politie is daar volgens de minister afgenomen.

Het experiment moet duidelijk maken of het wenselijk is het stroomstootwapen definitief in te voeren. Ter Horst zal de Tweede Kamer eerst de uitkomsten van de evaluatie sturen voordat ze daarover een besluit neemt.


Stroomstootwapen mag niet bij zwangere vrouw  (foto: DAG)