Justitie VS akkoord met verkoop Chrysler

Redactie
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag een verzoek de verkoop van de autofabriek Chrysler uit te stellen afgewezen. Daarmee gaat de Amerikaanse justitie akkoord met de voorgenomen verkoop van Chrysler aan een groep kopers die worden aangevoerd door de Italiaanse firma Fiat.

Enkele pensioenfondsen uit de staat Indiana hadden bezwaar tegen de transactie aangetekend. Dat schoof het Hooggerechtshof terzijde omdat de eisers niet aantoonden waar het uitstel goed voor was.

Een medewerker van het Witte Huis in Washington reageerde enthousiast op het oordeel. "De overeenkomst tussen Fiat en Chrysler kan nu doorgaan, waarmee Chrysler zich kan herstellen als een goede en concurrerende automaker," aldus de zegsman. "We zijn blij dat geen enkele rechtbank die zich over deze zaak heeft gebogen inclusief het Hooggerechtshof, fouten heeft ontdekt in de manier waarop Chrysler en de Amerikaanse regering hiermee omgaan."

Het Hooggerechtshof had zich nog niet eerder zo direct hoeven bemoeien met de manier waarop de Amerikaanse regering de economische crisis bestrijdt.

De klagers betwistten de legaliteit van de handelswijze rond de 'doorstart' van Chrysler. De regering had gewaarschuwd dat uitstel het einde kon betekenen van de overeenkomst. Dan zou Chrysler met 38.000 arbeidsplaatsen verloren gaan.