Bitchfight ABN Amro en RBS over World Online

Peter (pberends)

ABN Amro en Royal Bank of Scotland (RBS) trachten beide het dossier World Online door te stoten naar de ander. Indien gedupeerde aandeelhouders hun gelijk halen dan kan dit leiden tot een schadeclaim ter waarde van honderden miljoenen euro's. De banken ruziën over de vraag wie er verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de zaak.

In maart 2000 ging het internetbedrijf dat geleid werd door Nina Brink naar de beurs en werd hierbij begeleid door ondermeer ABN Amro. De beursgang bleek echter een fiasco en veel beleggers bleven gedupeerd achter. Waar een aandeel kort na de introductie op maar liefst 43 euro werd gewaardeerd, liep dit bedrag daarna fors terug. Later bleek dat Brink een deel van haar aandelen al voorafgaand aan de beursgang had verkocht, hoewel zij dit ontkende en ABN Amro dit niet tegensprak.

Brink bleek later nog wel vaker gevoel voor timing te hebben: enkele uren voor de aanslagen van 11 september heeft Brink haar bankier gebeld en hem de opdracht gegeven om haar complete aandelenportefeuille te verkopen.

Getroffen World Online-aandeelhouders proberen nu via de rechter alsnog een schadevergoeding los te krijgen. Bij wie werd echter onduidelijker toen ABN Amro overgenomen werd door het bankentrio RBS, Fortis en Santander, en toen ABN Amro later weer terecht kwam in handen van de Nederlandse overheid door de ondergang van Fortis.

Indien de rechter de aandeelhouders in het gelijk stelt dan zou dit kunnen leiden tot een schadeclaim van honderden miljoenen euro's. ABN-baas Gerrit Zalm meent dat RBS verantwoordelijk is aangezien deze bank het grootzakelijk bedrijf overneemt. De Britse Staat, dat inmiddels een groot deel van RBS in handen heeft, wijst de verantwoordelijkheid echter van de hand.

Lees ook de FOK!-column Gerrit Zalm, de slechtste minister van Financiën.

Gefeliciteerd Nederlandse óf Britse belastingbetaler,
jullie mogen voor het World Online-debacle opdraaien.