Plasterk: PvdA faalt door elitarisme

Redactie
De PvdA is een te elitaire partij. De partij is het contact met de achterban uit de volkswijken verloren doordat ze voor een belangrijk deel bestaat uit hoogopgeleide mensen. Dat zei PvdA-minister Ronald Plasterk (Onderwijs) vandaag in een interview met het AD.

"Ik pleit niet voor het kunstmatig zoeken naar meer laagopgeleiden voor het PvdA-kader, maar we moeten wel meer voeling zien te krijgen met deze wijken en met de problemen die daar spelen," aldus Plasterk. "Wij moeten de mensen uit de wijken terughalen waar vroeger bijna 80 procent PvdA stemde."
"Wij kunnen niet blijven verwijzen naar de zegeningen van de multiculturele samenleving als mensen hun bovenburen niet meer verstaan en de vuilniszakken naar beneden zien vliegen."

De minister erkende dat veel kiezers die traditioneel PvdA stemden vertrokken zijn naar de PVV. "Als ik zijn kiezers zie, dan zie ik onze mensen. De afstand tot die groep is groter geworden, maar niet oneindig."

Het gedrag van oud-PvdA-minister Herfkens, die klaagde over het vinden van een appartement in hartje New York, noemt Plasterk funest voor zijn partij. "Als een oud-PvdA-minister klaagt over het matige uitzicht, staat ze mijlenver van onze kiezers. Die vragen zich af: waar gaat dit over?"

Plasterk: PvdA faalt door elitarisme  (foto: ANP)