Gordon Brown zet hakken in het zand

Redactie

De Britse premier Gordon Brown sluit uit dat hij aftreedt vanwege de politieke crisis die is ontstaan. Dat heeft hij vrijdag tijdens een persconferentie laten weten.Brown zei niet weg te willen lopen voor zijn verplichtingen als premier. ‘Als ik niet de juiste leider was, zou ik niet doorgaan’, zei Brown, die ontkende arrogant te zijn. Brown zei verder dat er weer een ‘nette, eerlijke politiek’ moet worden bedreven.

Intussen vindt er een ware leegloop van zijn kabinet plaats. Vijf ministers waren al vertrokken en als klap op de vuurpijl heeft ook Caroline Flint, minister van Europese Zaken, vrijdag haar biezen gepakt.

In haar laatste persconferentie als minister stak Flint een tirade af tegen Brown, die haar als ‘vrouwelijk etalagemateriaal’ zou hebben gebruikt. Zijn regering bestaat uit een ‘binnenste cirkel’ en ‘de rest van het kabinet’, aldus Flint. De premier stond al onder druk vanwege het declaratieschandaal, maar zijn positie wankelt nu ook vanwege  de uitslag van de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen. Naar verluidt zijn die desastreus verlopen voor zijn Labourpartij.


Foto bij: Gordon Brown zet hakken in het zand  (foto: DAG)