Tieners Weesp voor rechter

Lisette (E-Lise)

In een besloten zitting moeten de twee jongens, die in februari scholen in Weesp hebben bedreigd, zich vrijdag voor de kinderrechter verantwoorden.

In een telefoongesprek met 112 noemde het duo, 13 en 14 jaar oud, zichzelf 'de seriemoordenaars van Weesp' en ze meldden 'dat de school er aan zou gaan'. Deze uitspraken zorgden, vlak na de 'aanslag' op een kinderdagverblijf in België, voor grote maatschappelijke onrust. De jongens verbleven na hun arrestatie een week op het politiebureau en in een jeugdgevangenis. Ook hadden ze daarna tijdelijk huisarrest.

Eén van de jongens maakte in een publieke brief zijn excuses aan de inwoners van Weesp. Hij schreef: "Ik hoop dat ik weer normaal door Weesp kan lopen en dat ze me niet meer als een crimineel beschouwen. Het was erg dom van me. Het was gewoon een grap die uit de hand is gelopen.”

Sam Bharatsingh, de advocaat van het tweetal, liet weten dat de jongens vrijdag het hoofdstuk af willen sluiten. "Het heeft allemaal veel te lang geduurd, ze zijn al behoorlijk gestraft. Iedereen kijkt ze met de nek aan. Ze hebben er een trauma aan over gehouden en willen het nu eindelijk afsluiten.”