Mannen met een jongere vrouw leven langer

Lisette (E-Lise)

Bij mannen met een jongere partner neemt de kans op overlijden met één vijfde af, voor vrouwen geldt dat niet. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat het Duitse Max Planck Instituut uitvoerde. Het instituut maakte hierbij gebruik van de Deense sterftecijfers tussen 1990 en 2005.

Het risico op een voortijdige dood daalt met elf procent als de partner van de man zeven tot negen jaar jonger is. Bij een leeftijdsverschil tussen man en vrouw van vijftien tot zeventien jaar nemen de sterftekansen nog verder af. Mannen met een oudere vrouw hebben minder geluk, zij overlijden eerder.

Vrouwen hebben pech, een jongere man als partner is voor hen geen garantie op een langer leven. Het tegendeel is waar. Dames die een partner kiezen die zeven tot negen jaar jonger of ouder is sterven eerder.

De onderzoekers zijn van mening dat natuurlijke selectie meespeelt. Succesvolle, gezonde mannen maken meer kans een jongere partner te scoren. Een andere theorie is dat jongere dames, hun oudere man beter verzorgen en zij daardoor langer leven. Verder blijkt uit de cijfers dat de meeste mannen een vrouw huwen die gemiddeld drie jaar ouder is.