GroenLinks overweegt proces tegen Italië

Ferdinand (Ferdo)

GroenLinks overweegt Italië voor de rechter te slepen. De linkse partij vindt dat de persvrijheid in het Zuid-Europese land te wensen overlaat sinds Silvio Berlusconi de touwtjes daar weer in handen heeft. Berlusconi, eigenaar van de grootste commerciële tv-zenders in Italië, is door zijn huidige functie als premier indirect nu ook weer de grote baas van de Italiaanse publieke omroep RAI. Journalisten die kritisch staan tegenover Berlusconi worden niet toegelaten tot zijn persconferenties.

"Het Europees verdrag stelt dat elk EU-land de persvrijheid moet garanderen. Als groene fractie in het Europarlement overwegen we daarom een procedure tegen Italië", aldus Judith Sargenti, namens GroenLinks lijsttrekker voor de Europese verkiezingen aanstaande donderdag, "Als we Bulgarije en Roemenië aanpakken voor dingen die niet lekker lopen, moeten we ook Italië durven aanpakken". Ze deed ook een beroep op CDA-lijsttrekker Wim van de Camp om Berlusconi aan te spreken. Berlusconi's partij en het CDA maken in het Europees parlement deel uit van dezelfde fractie.

Sargentini zal wel moeten proberen om in het Europees parlement een meerderheid achter zich te krijgen. Pas dan kan een procedure worden gestart bij het Europees Hof van Justitie.