Voetbal: Uitslagen play-offs 31/05

Stefan (sportfreak)

NAC Breda heeft zich geplaatst voor de Europa League. Het won vandaag de tweede wedstrijd van FC Groningen. In de strijd om promotie/degradatie vielen er nog geen beslissingen en worden komende woensdag de beslissingswedstrijden gespeeld.

FC Groningen - NAC Breda

FC Groningen kende een prima start van de wedstrijd en was via Marcus Berg dichtbij de openingstreffer. Jelle ten Rouwelaar stond echter goed op te letten en wist een doelpunt te voorkomen. Kort daarna was NAC Breda dichtbij een goal, maar de volley van Joonas Kolkka belandde op het aluminium.

Na de thee sloeg NAC Breda via Matthew Amoah alsnog toe. De aanvaller stond vogelvrij en kon de bal ongehinderd achter Luciano koppen. Het gevolg was dat FC Groningen moest komen om een gelijkspel uit het vuur te slepen, wat uiteindelijk een paar mooie kansen opleverde. Het was echter Csaba Fehér, die het pleit voor de Groningers beslechtte. Met een schuiver bracht hij de tweede treffer van de Brabanders op het scorebord.

Doordat de eerste wedstrijd in een 1-1 gelijkspel eindigde was de zege  voor NAC voldoende om zich te plaatsen voor de tweede voorronde van de Europa League.

Karakteristieken

FC Groningen - NAC Breda 0-2
62’ Amoah 0-1
86’ Fehér 0-2

Toeschouwers: 21.000
Scheidsrechter: Vink
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Gele kaart: Svejdík, Holla (FC Groningen), Gilissen, Boukhari, Idabdelhay, Loran (NAC Breda)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, de Roover, Svejdík (Sankoh/82), Granqvist, Stenman, Meerdink (Matavz/62), Holla (Matthijs/73), Lovre, Levchenko, Berg, García

NAC Breda: ten Rouwelaar, Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Gorter, Gilissen, Kwakman, Kolkka, Amoah (Idabdelhay/79), Boukhari (Fehér/71)


De Graafschap  - RKC Waalwijk

De Graafschap heeft een derde en dus beslissende wedstrijd afgedwongen. In die wedstrijd moet degradatie naar de Jupiler League afgewend worden. RKC kwam nog wel op voorsprong, maar de Doetinchemmers bogen de achterstand om naar een 2-1 zege.

Direct vanaf de aftrap was het een gelijkopgaande wedstrijd. Het spel golfde op en neer en Stijn Wuytens was de eerste speler die een goede kans kreeg. Zijn schot vloog echter voorlangs. Na een corner van De Graafschap kwam RKC er razendsnel uit via Dustley Mulder. De verdediger kaatste met Charlison Benschop en schoot op doel. Graafschap-doelman Erik Heijblok redde in eerste instantie goed, maar Benschop was er als de kippen bij om het laatste zetje achter de bal te zetten: 0-1.

De Graafschap leek ietwat aangeslagen maar wist zich goed op te richten. Naarmate de eerste helft vorderde kwam het grootste manco van de Doetinchemmers aan het licht. De ploeg van trainer Darije Kalezic ontbeert scorend vermogen. Toch ietwat uit het niets kwam De Graafschap op gelijke hoogte. Geert den Ouden was attent op een voorzet van Stijn Wuytens en kopte de bal, via de paal en rug van RKC-keeper Jurgen Wevers, in de netten. De Superboeren schudden eindelijk de spanning van zich af en opnieuw Den Ouden was levensgevaarlijk. De spits stuitte echter op Wevers die snel zijn doel uitkwam.

De Graafschap ging na rust furieus van start en RKC werd vastgepind op eigen helft. De teruggekeerde Luuk de Jong schoot de 2-1 binnen na goed terugleggen van Rogier Meijer. De Jong was kort daarop opnieuw gevaarlijk maar schoot net naast. Het spelbeeld veranderde niet. De Graafschap had het balbezit en RKC loerde op de counter.

RKC wilde wel maar kon niet. Daar kon ook een grote kans van Benschop niets meer aan veranderen. Komende woensdag spelen de twee clubs een beslissende wedstrijd. Het duel zal in Waalwijk gespeeld worden, aangezien de Waalwijkers een uitgoal maakten.

De Graafschap - RKC Waalwijk 2-1
12’ Benschop 0-1
22’ Den Ouden 1-1
47’ De Jong 2-1

Toeschouwers: 11.300
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: De Vijverberg
Gele kaart: Volmer, Sahar, Wuytens (De Graafschap), Benson, Gudde (RKC Waalwijk)

Opstellingen

De Graafschap: Heijblok, Nalbantoglu, Drost, Volmer, Buijs, Meijer, Jungschläger, Wuytens (90+2/de Ridder), de Jong, den Ouden (79/van den Ouweland), Sahar (46/Assaidi)

RKC Waalwijk: Wevers, Mulder, Gudde, van Mosselveld, Snoyl, Varela (61/Obodai), Berger, Mulder, De Ceulaer (61/Voskamp), Benson (82/van Hout), Benschop


Roda JC - sc Cambuur-Leeuwarden 

Nadat de tweestrijd tussen De Graafschap en RKC Waalwijk nog geen winnaar opleverde, moeten ook Cambuur en Roda JC een derde wedstrijd spelen. Door de 1-1 in Kerkrade moet een beslissingswedstrijd uitmaken wie er volgend seizoen in de Eredivisie speelt.

Het duel in het Parkstad Limburg Stadion kwam na een half uur pas echt los, nadat Marcel Meeuwis te hard een duel aanging met Cambuur-speler Nassir Maachi. Arbiter Bas Nijhuis trok de rode kaart, waardoor Roda JC met tien man verder moest. Cambuur profiteerde bijna van de overtalsituatie toen Sandor van der Heide dicht bij de openingstreffer was. Hij schoot met links net naast het Limburgse doel. Roda kwam even later wél tot scoren. Marcel de Jong bediende aanvaller Sekou Cissé, die de thuisploeg aan de leiding bracht.

Drie minuten later moest ook Cambuur met tien man verder. Nijhuis bestrafte Koen Brack met een tweede gele kaart voor een schwalbe in het strafschopgebied, terwijl de verdediger duidelijk onderuit werd gehaald. Roda was daarna via Cissé en Anouar Hadouir in de buurt van de 2-0, maar zij raakten de lat en de paal. Na de pauze ging Cambuur op zoek naar de gelijkmaker, die uiteindelijk na 80 minuten viel. Invaller Mark de Vries kopte bij de tweede paal de 1-1 binnen. Jeffrey de Visscher raakte in de slotfase nog de lat.

Het beslissingsduel is woensdag in Leeuwarden.

Roda JC - sc Cambuur-Leeuwarden 1-1
38’ Cissé 1-0
80’ de Vries 1-1

Toeschouwers: 18.200
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Parkstad Limburg Stadion
Gele kaart: Janssen, Linssen (Roda JC), van der Heide, de Visscher (sc Cambuur-Leeuwarden)
Rode kaart: Meeuwis (32) (Roda JC), Brack (41/2xg) (sc Cambuur-Leeuwarden)

Opstellingen

Roda JC: Castro, Delorge, De Fauw, Modou Kah, Lachambre, Janssen, Meeuwis, Bodor, Hadouir (90+2/Linssen), Cissé (78/Oper), de Jong (86/Vandamme)

sc Cambuur-Leeuwarden: van der Vlag, Jansen, Jansen (73/Fischer), Brack, Rustenberg, Wegh (59/de Vries), van der Heide (68/el Khalifi), Guyt, de Visscher, ter Heide, Maachi