Hongkong herdenkt neerslaan studentenprotest'89

Redactie
Duizenden mensen zijn vandaag in Hongkong de straat opgegaan om het bloedige einde van de studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking te herdenken. Hongkong is de enige plek in China waar de gebeurtenissen van twintig jaar geleden openlijk herdacht kunnen worden.

Ook voormalig studentenleider Xiong Yan liep mee met de mars. Hij werd gisteren toegelaten tot Hongkong. Dat is opmerkelijk omdat Peking elk jaar rond 4 juni iedereen die met de demonstraties in 1989 te maken had, de toegang weigert. Xiong woont in de Verenigde Staten, na eerst twee jaar in de gevangenis te hebben gezeten voor zijn rol bij de opstand. Hij is voor het eerst in zeventien jaar terug in China.

"Hongkong is het geweten van China geworden. Het is de plek waar de misdaad van de massamoord op het Tiananmenplein herdacht kan worden en waarvandaan de overheid gedwongen kan worden de fouten toe te geven", aldus organisator Lee Cheuk-yan.

De Chinese stadstaat Hongkong heeft een ander juridisch systeem dan de rest van China, waardoor in de stad geprotesteerd mag worden. Peking nam in 1997 de macht over Hongkong over van de Britten, met de belofte dat de inwoners zelf hun politieke toekomst konden bepalen. 'Eén land, twee systemen', noemde Peking dat compromis.

  (foto: ANP)