'God straft Belgen met vliegenplaag'

Djeez

Terwijl buiten de mussen van het dak vallen, is rustig buitenzitten er niet bij voor de inwoners van Zandhoven, even buiten Antwerpen. Voor het tweede jaar op rij hebben de bewoners van de Ringlaan te kampen met een ernstige vliegenplaag. Omdat de vieze beesten zelfs bezit nemen van de huizen in de straat, deelt de gemeente in afwachting van de uitkomst van een onderzoek chemische vliegenvallen uit.

Gisteren bleek het mee te vallen met de overlast, maar volgens een bewoonster laten de vliegen zich pas zien bij hogere temperaturen. "Want op warme zomerdagen is het hier echt niet te harden. Dan is het om gek van te worden. Ze zoemen soms met tientallen tegelijk om je hoofd. Overal in ons huis - in de keuken, naast de computer, in de woonkamer en de slaapkamers - liggen er vliegenmeppers, maar je weet gewoon niet waar eerst te slaan", klaagt ze.

"Vandaag mogen we niet klagen, maar afgelopen woensdag hebben we voor de zoveelste keer een hele zwerm over ons heen gekregen", vervolgt ze. "Ik was net pannenkoeken aan het bakken: telkens als ik wat deeg in het ijzer deed, moest ik er eerst met de mepper doorgaan, anders hadden we wellicht pannenkoeken met rozijnen gegeten."

Haar echtgenoot denkt dat Onze Lieve Heer achter de vliegenplaag zit. "Ik weet niet wat we God misdaan hebben, maar het is nu al het tweede jaar dat we overspoeld worden door dat ongedierte", vertelt hij. "Vorig jaar heeft de plaag geduurd van half mei tot half juli. Op warme dagen moesten we er gewoon niet aan denken om te genieten van de tuin."

Ondanks het vele extra vlees, is ook een barbecue niet aan te raden in het Belgische dorp. "We hebben het een paar keer geprobeerd, maar we hebben er weinig plezier aan beleefd. We zijn buiten begonnen, maar na een uur is iedereen naar binnen gevlucht. We hebben toen in ploegen gewerkt: terwijl de ene aan het eten was, moest de andere de vliegen rond zijn hoofd wegmeppen. Die barbecue heeft niet lang geduurd. Het gemeentebestuur heeft toen een onderzoek ingesteld, maar de resultaten waren pas eind augustus bekend. Toen was de plaag al vanzelf overgewaaid. Ik hoop dat de gemeente er nu wat vlugger bij is."

Sommige mensen in de straat wijzen met de beschuldigende vinger naar een kippenfokker, die in een oude stal nog wat legbatterijen heeft liggen. De man wordt door de hele buurt met de nek aangekeken, maar aan die zwartmakerij doet het stel niet mee. "Het is niet aan ons om schuldigen te zoeken. Behalve die kippenkweker is er hier ook nog een bedrijf dat met gemalen boomschors werkt. We wonen bovendien vlakbij het milieupark. Laat het gemeentebestuur maar uitvissen waar de oorzaak precies ligt, in plaats van iemand onterecht te beschuldigen." 

De burgemeester lijkt er nu eindelijk serieus werk van te maken. Hij heeft overal in de buurt monsters laten afnemen van producten die voor de overlast zouden kunnen zorgen. Tegen 17 juni is de uitslag bekend. Tot die tijd mogen de bewoners gratis vliegenlokzakken afhalen. Hierin zit een chemisch lokmiddel dat sterk ruikt. Als een vlieg hier naar binnen vliegt, verdrinkt deze gelijk in de oplossing.

Toch is de lokzak ook al geen redmiddel. "Dat goedje ruikt nogal en mag daarom niet in huis gebruikt worden. Daar behelpen we ons met vliegenmeppers en ouderwetse vliegenvangers. Het is geen fraai gezicht, zulke lijmbanden vol dode vliegen, maar het is nog altijd het meest efficiënte middel. Want na één dag zwemt er welgeteld één vlieg rond in onze lokzak. Ze hebben ons wel gezegd dat die lokstof onweerstaanbaar is, maar blijkbaar hebben ze dat nog niet tegen de vliegen gezegd."