Mensenrechten lijden onder recessie

Redactie

De mensenrechten hebben wereldwijd te lijden onder de recessie. Dat concludeert Amnesty International in haar jaarrapport over 2008. De organisatie is ongerust over de groeiende mensenrechtenschendingen. Wereldleiders zijn zo druk met het redden van het financiële systeem, dat ze te weinig oog hebben voor de rechten van hun burgers. Bovendien leidt de toenemende onrust onder de bevolking over de financiële malaise tot repressie, zo schrijft Amnesty.

"In principe leidt elke economische achteruitgang tot een verslechtering van de mensenrechtensituatie", weet Nicole Sprokel, woordvoerder van Amnesty Nederland, "maar omdat deze recessie zo omvangrijk en zo hevig is, zijn de negatieve gevolgen dit keer ook veel groter."

In het jaarrapport beschrijft Amnesty de mensenrechtensituatie in 157 landen. Het beeld dat daaruit naar voren komt is somber. Zo kwamen er in Kameroen meer dan honderd mensen om bij demonstraties tegen prijsstijgingen van voedsel. Ook zijn vorig jaar in onder meer Nigeria, Argentinië en Cambodja honderdduizenden mensen met geweld hun huis uitgezet.

In Nederland bleven dat soort schrijnende toestanden gelukkig uit; de recessie heeft hier tot nog toe weinig negatieve gevolgen gehad voor de mensenrechten. Toch valt ook in ons land nog genoeg te verbeteren, vindt Sprokel. "Ons vluchtelingenbeleid kan nog veel beter en ook discriminatie blijft een punt van zorg."

 


Foto bij: Mensenrechten lijden onder recessie  (foto: DAG)