Voetbal: Uitslagen play-offs 28/05

Stefan (sportfreak)

Vandaag werden er verschillende wedstrijden in de play-offs van de Eredivisie gespeeld. In de strijd om een ticket voor de Europa League nam FC Groningen het op tegen NAC Breda. In de promotie/degradatie wedstrijden speelde RKC Waalwijk tegen De Graafschap en nam Cambuur Leeuwarden het op tegen Roda JC.

NAC Breda - FC Groningen

NAC begon goed aan het thuisduel tegen Groningen. De ploeg van Robert Maaskant zette de formatie van Ron Jans goed onder druk, maar had de pech dat Patrick Mtiliga de lat raakte en Anthony Lurling en Donny Gorter stuitten op Luciano. Aan de andere zijde waren voor rust Gonzalo García en Andreas Granqvist dicht bij de openingstreffer.
Groningen had aan het begin van de tweede helft geluk dat NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar in de fout ging, waarna Holla de bal binnen kon koppen. De thuisploeg probeerde daarna wel aan te vallen, maar tot doelpunten leidde dit niet. Het was in blessuretijd idabdelhay die via een fraaie actie alsnog de gelijkmaker op het bord zette.

Zondag treden beide ploegen in Groningen weer tegen elkaar aan om uit te maken wie Europa in mag.

NAC Breda - FC Groningen 1-1
49’ Holla 0-1
90+1’ Idabdelhay 1-1

Toeschouwers: 15.550
Scheidsrechter: Wegereef
Stadion: Rat Verlegh Stadion
Gele kaart: Zwaanswijk, Penders, Idabdelhay, Lurling (NAC Breda), García, Levchenko, Van de Laak, Granqvist (FC Groningen)

Opstellingen

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, Gorter (Reuser/86), Gilissen (Idabdelhay/78), Kwakman, Kolkka (Cairo/78), Lurling, Boukhari

FC Groningen: Luciano, De Roover, Švejdík, Granqvist, Stenman, Van de Laak (Meerdink/86), Holla, Lovre, Levchenko, García (Matavz/46), Berg

RKC Waalwijk - De Graafschap 

RKC liet meteen zien dat de ploeg wilde winnen. Met name Benajmin de Ceulaer zorgde via de vleugels voor gevaar. Mede hierdoor kwam De Graafschap totaal niet in de wedstrijd. Maar tot goals kwam het offensief van de thuisploeg in de eerste helft niet.

Kort na rust was het wel tweemaal raak voor RKC via Snoyl en Benson. Daarna mochten de Superboeren komen, maar tot meer dan een kans voor invaller Luuk de Jong kwam de ploeg niet. Hierdoor moet De Graafschap zondag in eigen huis winnen om nog kans te houden om zich te handhaven in de Eredivisie.

RKC Waalwijk - De Graafschap 2-0
50’ Snoyl 1-0
53’ Benson 2-0

Toeschouwers: 6.130
Scheidsrechter: Blom
Stadion: Mandemakers Stadion
Gele kaart: Fränkel (De Graafschap)

Opstellingen

RKC Waalwijk: Wevers, H. Mulder (Jongsma/60), Gudde, Varela, D. Mulder, De Ceulaer, Obodai (Peltjo/86), Berger, Snoyl, Benson, Benschop (Vorm/75)

De Graafschap: Heijblok, Nalbantoglu, Keller (Drost/46), Volmer (Den Ouden/78), Fränkel, Oost (De Jong/46), Meijer, Buijs, Van den Ouweland, Ben Sahar, Assaidi

SC Cambuur Leeuwarden - Roda JC 

De ploeg uit Leeuwarden was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en kreeg drie uitstekende kansen, maar wist deze niet te benutten. De eerste helft werd ontzettend traag gespeeld en Roda kwam maar niet in haar spel. Hierdoor kreeg Cambuur steeds meer de overhand, maar tot doelpunten leidden het niet.

De tweede helft begon voortvarender, maar nog steeds kwam Roda er niet lekker uit. Pas in de 73e minuut kreeg de club uit Kerkrade haar eerste grote kans. Dit schudde de Limburgers een beetje wakker en ze begonnen wat meer initiatief te tonen. Cambuur kreeg daarintegen drie grote kansen, maar deze werden gestopt door Bram Castro, die de Limburgers op de been hield, of naast geschoten. De Friese ploeg zal komende zondag vol goede moed richting Kerkrade afreizen om de returnwedstrijd te spelen.


Karakteristieken

SC Cambuur Leeuwarden - Roda JC 0-0

Toeschouwers: 10.200
Scheidsrechter: Roelof Luinge
Stadion: Cambuurstadion
Gele kaart: Beekmans (SC Cambuur Leeuwarden), Lachambre, Janssen (Roda JC)

Opstellingen

SC Cambuur Leeuwarden: Van der Vlag; Brack, R. Jansen, M. Jansen, Rustenberg; Beekmans, Van der Heide (91/Wegh), Guijt; De Visscher, Ter Heide (De Vries/76), Maachi

Roda JC: Castro; De Fauw, Kah, De Wree, Lachambre; Delorge, Janssen, Meeuwis, Bodo; Hadouir en Cissé (Van Damme/88)