Enschede verbiedt op stoep zitten voor je huis

Djeez

Wie in de Enschedese wijk Boswinkel woont en graag van het mooie weer gebruik wil maken om op de stoep een biertje te drinken, is de pineut. Het is de bewoners namelijk verboden om buiten voor hun huis te zitten. De 'stoepzitters' zouden namelijk te veel overlast geven.

Alle elfhonderd bewoners van Boswinkel hebben een brief gekregen van de stadsdeelmanager van de wijk waarin hen wordt verboden nog langer gezellig buiten te zitten op een mooie zomeravond. De reacties op de brief zijn niet van de lucht. "Waar bemoeien ze zich mee? Ik laat me niet uit mijn eigen voortuintje wegjagen. Deze brief is belachelijk!" De bewoners voelen zich dan ook behoorlijk in de hoek gedrukt.

In de brief die stadsdeelmanager Wim Waninge heeft laten bezorgen, worden regels aangehaald die jaren geleden werden ingevoerd om de zomer zonder problemen te laten verlopen. "Het is vaak heel gezellig, maar de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat dit ook wel eens zorgt voor hinder en overlast in de buurt", aldus Waninge. Het gaat hierbij om geluidsoverlast, het drinken van alcohol op straat en het plaatsen van partytenten in de voortuin. Dingen die allemaal niet zijn toegestaan.

Vooral dat laatste stuit vele bewoners tegen de borst. "Als het een beetje warm is, is het zo 40 graden in mijn achtertuin. Dan pak ik een tuinstoel en ga onder het keukenraampje op mijn eigen stukje grond zitten. Niemand kan me dat ontzeggen", vindt een bewoonster. "Ik snap niet hoe ze dit durven rond te sturen in een wijk die het toch al moeilijk heeft. We hoeven toch niet de dupe te worden van een paar burenruzies", aldus een man die al dertig jaar in de wijk woont.

De wijkraad zal zich binnenkort buigen over de brandbrief. "Gezellig voor de deur zitten kan juist zorgen voor contact tussen de buren", vindt de voorzitter. Ook de PvdA vindt het verbod niks. "Dit is ronduit belachelijk."