Biercongres voor economen

Marc (MPG)
In de Belgische stad Leuven zijn zestig economieprofessoren uit de hele wereld bij elkaar gekomen. Zij gaan daar praten over de economie van bier.

Volgens de professoren wordt bier te weinig bestudeerd, terwijl ruim twee procent van de economie om het gerstenat draait. De professoren willen van biercongressen een traditie maken.

Tijdens de conferentie komen onder andere de stijgende moutprijzen, China als grote afzetmarkt, en de grote brouwerijconcerns aan bod. Ook het effect van bier op de gemoedstoestand van drinkers is onderwerp van studie.

Uiteraard besteden de professoren niet alleen aandacht aan de theorie. Ook de praktijk wordt uitvoerig aan de tand gevoeld. Zo brengen ze een bezoek aan een brouwerij, inclusief een test van de gebrouwde producten. Dat enkele professoren de volgende dag met hoofdpijn in de zaal zullen zitten, wordt als risico van het vak beschouwd.

Tot slot zal er gekeken worden naar de dalende consumptie van bier in België. Onze zuiderburen drinken de laatste twinitg jaar steeds minder bier. De consumptie is met 25 procent gedaald. Toch verwacht men nu weer een stijging. Door de economische recessie drinkt men liever een goedkoop pilsje dan een duur glas wijn.