Foutief examen Turks afgenomen

Marc (MPG)

Op een school in Amsterdam, waar leerlingen staatsexamen maken, heeft een vmbo-leerling per ongeluk bij het examen Turks de opgave voor vwo-examen uitgereikt gekregen. Gedurende het gehele examen is dit onopgemerkt gebleven. Toen men achteraf tot de ontdekking kwam dat de leerling het verkeerde examen had gemaakt, is nog wel een blik op de antwoorden geworpen... Wat bleek, hij had het examen uitstekend gemaakt!

Het brief-onderdeel van het examen, waar het hier om ging, was onderdeel van het schoolexamen. Let op: het gaat hier dus niet om het Centraal Schriftelijk Examen, maar om het schoolexamen. Het schoolexamen is de andere helft van het totale eindcijfer. Het centrale examen Turks vindt overmorgen plaats.

Hoewel het mogelijk is om vakken op een hoger niveau af te sluiten, zal de leerling tóch het examen opnieuw moeten maken. Je mag een examen alleen afleggen op een hoger niveau, als dit het direct volgende niveau is. Voor deze leerling was dat dus havo geweest, en geen vwo. Bovendien moet dan zowel het schoolexamen als het centraal examen op dat niveau gemaakt worden.

Kijk ook op ons examenforum, voor onder andere alle examentijden.