Voetbal luisteren tijdens autorit is levensgevaarlijk

Djeez

Naast neuken en handheld bellen, mag je straks misschien ook niet meer naar Langs de Lijn luisteren in de auto. Het volgen van een voetbalwedstrijd tijdens het autorijden is namelijk levensgevaarlijk.

Volgens een onderzoek van de universiteit van het Britse Leicester neemt het risico op ongelukken bij weggebruikers die naar voetbal luisteren sterk toe. Zij raden het dan ook af om tijdens het rijden een voetbalwedstrijd te volgen. De snelheid van het spel, het aantal doelpunten en overtredingen halen de concentratie van de automobilist omlaag.

Indien het spannend wordt en de bestuurder met de billen samengeknepen op zijn zetel zit, gaat de snelheid omhoog en begint men gevaarlijk te bumperkleven. Ongemerkt gaat de snelheid namelijk omhoog tot ver boven de maximale, toegestane snelheid als de club van de automobilist in de aanval is. Als de tegenpartij aan zet is, dan daalt de snelheid juist tot bejaarde snelheden.

Ook rode kaarten helpen de snelheid trouwens omhoog. Tevens wordt er dan vaker ingehaald en van rijstrook gewisseld. De wetenschappers, die het onderzoek in opdracht van een verzekeringsmaatschappij uitvoerden, adviseren dan ook om tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd het stuur uit handen te geven. "Het gebruik van mobiele telefoons in de auto veroorzaakt ongelukken, maar andere activiteiten onder het rijden, zoals het luisteren naar voetbalwedstrijden, hebben hetzelfde effect. We adviseren voetbalfans iemand anders te laten rijden als er naar wedstrijden wordt geluisterd", aldus een onderzoeker.

Tevens blijkt uit de studie dat twaalf procent van de weggebruikers tijdens een wedstrijd zijn ogen wel eens van de weg laat dwalen. Vijftien procent heeft zelfs geregeld zijn handen van het stuur, vooral als er een doelpunt wordt gescoord.