Weinig animo voor vierdaagse werkweek

Redactie
Er is in politiek Den Haag weinig animo voor de vierdaagse werkweek die PvdA-fractievoorzitster Mariëtte Hamer volgende week wil voorstellen in de Tweede Kamer. Coalitiegenoten CDA en ChristenUnie willen het plan eerst aanhoren, maar reageerden vandaag in eerste instantie niet enthousiast.

Het CDA zit niet te wachten op een verplichte vierdaagse werkweek voor alle sectoren. In sommige sectoren is er juist een tekort aan werknemers, stelt de partij. De ChristenUnie noemt het een "sympathiek voorstel", maar ziet veel praktische bezwaren en maakt zich zorgen over mensen met lagere inkomens.

Oppositiepartij de VVD vindt dat bedrijven en werknemers daar zelf besluiten over moeten nemen. De SP noemt het "een beetje lachwekkend", omdat mensen van de PvdA wel na hun 65-ste door moeten werken. De partij erkent dat een kortere werkweek wel tegen de werkloosheid kan helpen in sommige sectoren, maar benadrukt dat de zorg en het onderwijs daar niet toe horen.

Volgens Mariëtte Hamer kan de invoering van de vierdaagse werkweek "ongelooflijk helpen" tegen de oplopende werkloosheid. Zij denkt daarmee twee problemen op te lossen: de herverdeling van werk en zorg en de verdeling van arbeid door mannen en vrouwen. Ze wil dat het kabinet regelingen in de arbeidstijdenwet die de vierdaagse werkweek bemoeilijken aanpakt. Het was zaterdag niet duidelijk of de PvdA de vierdaagse werkweek verplicht voor alle sectoren wil invoeren.

Hamer doet haar uitspraken in het NCRV televisieprogramma 30 Hoog dat morgenavond wordt uitgezonden.

Weinig animo voor vierdaagse werkweek  (foto: ANP)