Sportclubs lijden onder crisis

Redactie

"De sport ontkomt niet aan de gevolgen van de economische crisis", aldus directeur Theo Fledderus van NOC*NSF woensdag bij een treffen van sportbestuurders en politici in Nieuwspoort.

Hij wees op een aantal incidenten, maar vooral op het feit dat inmiddels twee keer zoveel kinderen een beroep doen op het Jeugdsportfonds als een jaar eerder. Het Jeugdsportfonds helpt kinderen uit gezinnen met financiële problemen om lid te kunnen blijven van een sportvereniging.

"En we zijn nog maar aan het begin", stelde Fledderus vast. Om inzicht te krijgen in de nood van de sport richtte NOC*NSF eerder het 'Meldpunt Sport en Crisis' op. Daar zijn tot dusver enkele tientallen meldingen binnengekomen van clubs in acute nood, zegt Geert Slot, hoofd strategie en beleid van de sportkoepel.

"Vooral op lokaal niveau, bij clubs en evenementen." Sportverenigingen zijn voor 84% van hun inkomsten afhankelijk uit private middelen - leden en sponsors -, steeds meer clubs krijgen te maken met wanbetalers.

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Incasso blijkt dat 70 procent van de clubs te maken heeft met achterblijvende contributie-inkomsten. De gemiddelde contributieachterstand per vereniging bedraagt 900 euro. Nederland kent 27.000 sportverenigingen met 5 miljoen aangesloten sporters.

Uit eerder onderzoek van het WJH Mulier Instituur blijkt dat 9 procent van de verenigingen verwacht eind 2009 financieel niet meer gezond te zijn. Een derde van de sportverenigingen verwacht een afname uit sponsorinkomsten, 10 procent van de verenigingsleden overweegt op het lidmaatschap te bezuinigen, 60% van de sporters zegt te willen bezuinigen op bezoek aan sportwedstrijden, 30% heeft dat inmiddels gedaan.


Sportclubs lijden onder crisis  (foto: DAG)