Voetbal: Uitslag finale UEFA Cup

Stefan (sportfreak)

Shakhtar Donetsk heeft de laatste UEFA-cup finale ooit weten te winnen. Het zou de eerste UEFA-cup finale zijn voor Shakhtar Donetsk. Werder Bremen mocht zeventien jaar geleden voor het laatst aantreden in de finale van de Europacup II.

De club uit Oekraïne begon het sterkst aan het duel. Dit leidde tot een grote kans voor Shakhtar in de vijfde minuut. Jadson wist met een loepzuivere pass de Braziliaan Luiz Adriano te vinden, maar die schoot naast vanaf buiten de zestien. Shakhtar bleef het eerste kwartier domineren en kwam tot de grootste kansen. Pas na een kwartier begon Werder Bremen het duel meer in handen te nemen.

De Duitsers wisten er vervolgens steeds meer uit te komen. De goal viel echter aan de andere kant. Uit het niets wist Luiz Adriano in de 25e minuut een hoge bal op te pikken die hij netjes over de keeper heen lobde. Alhoewel Shakhtar de eerste periode van deze wedstrijd domineerde, viel de goal juist op het moment dat Werder Bremen de wedstrijd meer in handen begon te nemen.

Hierdoor liet Bremen zich echter niet van stuk brengen. De aanval op de linies van Shakhtar bleef doorgaan, en dat leverde in de 35e minuut een vrije trap op. Pyatov probeerde de doelgerichte vrije trap van Naldo te vangen, maar het eindigde via zijn eigen handen in het doel. Alhoewel Pyatov duidelijk problemen had om zich te herstellen van deze blunder profiteerde Werder Bremen hier niet van. Een kopbal van Pizarro ging net naast en een corner van Fritz kwam nooit bij zijn doel aan. Shakhtar Donetsk herpakte zich echter en kwam tot twee grote kansen in de 41e en 45e minuut. Tot een goal kwam het echter niet en dus gingen beide teams de kleedkamers in met een tussenstand van 1-1.

Na de rust begonnen beide teams echter minder aanvallend. Het werd voornamelijk een strijd op het middenveld, en tot echt uitgelezen kansen kwamen geen van beide ploegen. Een verlenging was het resultaat.

Srna wist een mooi schot op doel te plaatsen, maar Wiese wist te redden. In de 99e minuut wisten de mannen uit Oekraïne echter op voorsprong te komen. Dankzij een mooie kruising van Fernandinho kwam de bal via Srna uiteindelijk bij Jadson terecht die hem netjes intikte waardoor de stand op 2-1 kwam te staan. Dit leek het signaal te zijn voor Shakhtar om massaal te gaan verdedigen. Werder Bremen stond met veel man op de helft van Shakhtar Donetsk, maar tot open doelkansen kwam het niet.

De tweede helft van de verlenging was niet veel anders. Werder Bremen bleef aanvallen maar Shakhtar Donetsk wist elke aanval te pareren. De mannen uit Oekraïne wisten de vaart uit het spel te halen van Werder Bremen. De Duitsers wisten dan ook niet tot scoren te komen en Shakhtar Donetsk wist dan ook de eerste Europese titel uit hun geschiedenis te behalen.

 


Karakteristieken

Shakhtar Donetsk - Werder Bremen n.v. 2-1
25’ Luiz Adriano 1-0
34’ Naldo 1-1
99’ Jadson 2-1


Toeschouwers: 53,100
Scheidsrechter: Luis Medina Cantalejo
Stadion: Sukru Saracoglu Stadium
Gele kaart: Darijo Srna, Mariusz Lewandowski, Junior Ilsinho (Shakhtar Donetsk), Torsten Frings, Clemens Fritz, Alexis Tziolis (Werder Bremen)
 

Opstellingen

Shakhtar Donetsk: Andrei Pyatov, Mariusz Lewandowski, Razvan Dinca Rat, Dmytro Chigrinsky, Olexander Kucher, Darijo Srna, Rodrigues Jadson, Luis Fernandinho, da Silva Willian, Junior Ilsinho, da Silva Luiz Adriano

Werder Bremen: Tim Wiese, Ronaldo Aparecido Rodrigues Naldo, Mesut Ozil, Sebastien Prodl, Torsten Frings, Frank Baumann, Peter Niemeyer, Clemens Fritz, Sebastian Boenisch, Claudio Pizarro, Markus Rosenberg