Opheffing Guantanamo Bay geblokkeerd

Dennis (dennis00)

De Amerikaanse senaat heeft vandaag tegen het verplaatsen naar het vasteland van de laatste 240 gevangenen van Guantanamo Bay gestemd. Slechts zes senatoren waren voor het plan, negentig stemden tegen.

Guantanamo Bay is een gevangenenkamp van de Verenigde Staten in Cuba, dat voornamelijk gebruikt wordt voor het gevangen zetten van terreurverdachten. Het kamp heeft een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten en het lang vasthouden van gevangenen zonder bewijs.

Eén van de eerste beloftes van Barack Obama tijdens de verkiezingen was het sluiten van Guantanamo Bay, waarmee hij internationaal veel respect heeft afgedwongen. Bij zijn aantreden in januari heeft Barack Obama aangegeven Guantanamo binnen 1 jaar te sluiten.

Vanochtend is er in de senaat gestemd over het verplaatsen van de laatste 240 gevangenen naar het vaste land van de VS. Echter, zowel democraten als republikeinen zijn van mening, dat er een beter plan nodig is voor de sluiting van Guantanamo. Ze verwachten van Obama dat er meer gedaan wordt om ze te overtuigen om de gevangenen te verplaatsen naar het Amerikaanse vaste land.

Senator John Thune zegt dat het Amerikaanse volk niet wil dat deze gevangenen gevangen gehouden worden in een militaire academie of gevangenis in hun achtertuin. Andere senatoren zijn tegen het houden van terreurverdachten in eigen land. De Amerikanen hebben hiervoor aangeklopt bij Europese landen voor het houden van de gevangenen. Ook is er overwogen de gevangenen vrij te laten in hun geboorteland, echter is er angst dat ze zich dan snel weer zullen toevoegen bij de strijd in terrorisme tegen de VS.

Operatie 'Closing Guantanamo' blijkt een grotere klus te worden voor Obama dan eerder aangenomen.  Er wordt morgenochtend van Obama verwacht additionele vragen te beantwoorden met betrekking tot het sluiten van Guantanamo Bay.