Arts redt jongen met gewone boor

Lisette (E-Lise)

Door een hersenoperatie uit te voeren met een boor voor doe-het-zelvers, heeft een arts in een klein plaatsje in Australië het leven gered bij een jongen van twaalf. Nicholas Rossi was met zijn hoofd tegen een stoeprand gevallen en had aanvankelijk nergens last van. "Hij was even buiten westen, maar hij stond al snel op en zei dat er niets aan de hand was", zegt zijn vader Michael Rossi.

Toen de jongen ging klagen over hoofdpijn bracht zijn moeder hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar dokter Rob Carson dienst had. Een uur later verloor de jongen het bewustzijn en vertoonde hij tekenen van epilepsie. Voor dokter Carson was het duidelijk, de druk in de hersenen van de jongen werd te groot.

Dokter Carson moest snel handelen, een gaatje in de schedel was de enige oplossing. Omdat het kleine ziekenhuis niet uitgerust is met neurochirurgische boorapparatuur pakte de arts het enige dat voorradig was, een boor van het merk DeWalt. Onder begeleiding van een neurochirurg verliep de procedure perfect. Nadat de situatie van de jongen gestabiliseerd was werd hij overgevlogen naar een ziekenhuis in Melbourne.