Beenmergcellen helpen tegen hartklachten

Lisette (E-Lise)

Na onderzoek bij vijftig hartpatiënten heeft de Nederlandse cardioloog Douwe Atsma geconstateerd dat celtherapie helpt tegen ernstige angina pectoris. Volgens dokter Atsma is het een succesvolle methode bij personen met serieuze hartklachten die voorheen uitbehandeld waren.

Angina pectoris is een aandoening die wordt veroorzaakt door een slechte doorbloeding van het hart. Patiënten hebben, als zij zich inspannen, continu last van pijn en druk op het hart. Atsma heeft sinds 2001 onderzoek gedaan naar een behandelmogelijkheid met lichaamseigen cellen. Beenmergcellen blijken de hartspierdoorbloeding en de pompfunctie van het hart te verbeteren, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Bij de helft van de vijftig patiënten haalde de cardioloog beenmerg uit het heupbeen, en na een bewerking in het laboratorium werden de cellen dezelfde dag op acht tot twaalf plaatsen in de hartwand geïnjecteerd.

Na drie maanden bleek de conditie van de behandelde patiënten veel beter dan van de personen die in de onbehandelde groep zaten. De bekende stresstest voor hartpatiënten ging hen veel beter af, zij voelden zich beter, fitter en hadden minder pijn. De onbehandelde patiënten uit de controlegroep krijgen alsnog celtherapie volgens het LUMC.