Biden waarschuwt voor nieuwe oorlog in Bosnië

Redactie
De Bosnische politiek moet de etnische verdeeldheid van het Balkanland overwinnen en de weg effenen naar integratie in EU en NAVO; anders dreigt een nieuwe oorlog. Dit heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden gisteren gezegd voor het parlement in Sarajevo.

Hij is de hoogste Amerikaanse functionaris die het Balkanland bezoekt, sinds president Bill Clinton in 1999 Bosnië aandeed. Tijdens de oorlog tussen moslims, Serven en Kroaten kwamen er van 1992 tot 1995 meer dan 100.000 mensen om het leven, met als dieptepunt de genocide van Srebrenica.

Met het vredesakkoord dat in het Amerikaanse Dayton werd bereikt, kwam een einde aan de oorlog. Maar de centrale overheid blijft zwak, terwijl Republika Srpska en de moslim-Kroatische federatie vergaande autonomie genieten.

"De afgelopen drie jaar hebben we scherpe en gevaarlijke toename van nationalistische retoriek gezien", aldus Biden, "juist de taal die staten vernietigt." De vicepresident waarschuwde de parlementariërs "niet terug te vallen" in de etnische chaos en de slachtpartijen van de jaren '90.

Joe Biden waarschuwt Bosnië voor nieuwe oorlog  (foto: ANP)