Bolderkar-slachtoffer eist schadevergoeding

Lisette (E-Lise)

Een 25-jarige vrouw die destijds als kleuter betrokken was bij de Bolderkar-affaire, dient een schadeclaim in bij de staat. Haar advocaat Dirk Vermaat bevestigde dit vandaag.

De aanklaagster, Elise Watts, was één van de veertien kinderen die eind jaren tachtig naar het medisch kinderdagverblijf De Bolderkar gingen. Op grond van een omstreden methode met poppen werden verschillende ouders beschuldigd van incest en hun kinderen uit huis geplaatst. Geen van de ouders werd veroordeeld.

Volgens advocaat Dirk Vermaat is Watts getraumatiseerd door de gebeurtenissen in het verleden. "Ze heeft nog heel vaak herinneringen en is ook onder behandeling geweest.” Elise Watts wil vooral erkenning voor wat er fout gegaan is. Hoe hoog de schadeclaim uitvalt, weet de advocaat nog niet, maar het gaat niet over tonnen.

Dirk Vermaat zou het liefste zien dat het niet tot een rechtszaak komt, maar dat de Staat toe zou geven dat ze fout zaten en de zaak schikken. Hij wil ook een claim indienen bij de organisatie die juridisch aansprakelijk is voor De Bolderkar. Vermaat vertegenwoordigde ook de vader van Watts. De vader bekende indertijd die incest om zo snel mogelijk psychische hulp te krijgen, er werd hem voorgehouden dat hij hierdoor strafvermindering zou krijgen. Hij werd in 1989 vrijgesproken door de rechtbank.