[upd] VVD kwaad over 'links' examen

Michel (OA)

De VVD is woedend vanwege een vraag in het havo-examen Nederlands, dat gisteren afgenomen werd. Voorafgaand aan de vraag is er een tekst die is overgenomen van de VVD-website. Vervolgens wordt er in de inleiding voor de vraag gesproken over de 'afwijzende en neerbuigende houding' die uit de VVD-tekst blijkt. Kamerlid Dezentjé spreekt over schandelijke linkse praat.

"Politieke voorkeuren die opduiken in examens. Wie verzint zoiets?", aldus het Kamerlid. Volgens haar kunnen VVD-leerlingen de vraag (In welk(e) van de gegeven citaten komt die houding in het taalgebruik tot uitdrukking?) niet eens beantwoorden, omdat een ontkennend antwoord niet tot de opties behoort. "Dit is echt te gek voor woorden. De school als museum voor linkse idealen uit de jaren '70."

Dezentjé eist van staatssecretaris Van Bijsterveldt dat zij ingrijpt en de gewraakte vraag 21 schrapt uit het examen.

Het examen kun je zelf hier bekijken.

Update 10:49

Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft inmiddels besloten de vraag te schrappen uit het examen. Zij heeft hierover contact gehad met de opstellers van het examen. Volgens de staatssecretaris mogen persoonlijke opvattingen van de makers van een examen op geen enkele wijze naar voren komen in de examenopgaven.

Met dank aan Snapcount2 voor de submit!