Verhagen: stuur piraten naar tribunaal

Redactie

Het is volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen niet de bedoeling dat Somaliërs die voor piraterij worden opgepakt een lekker lui leventje in een Nederlandse gevangenis gaan leiden. Daarom wil hij dat opgepakte piraten door een regionaal tribunaal worden berecht, bijvoorbeeld in Kenia.

Verhagen liet merken dat hij niet erg blij was met het bericht dat de Somalische verdachten die momenteel in Nederland voor piraterij terechtstaan, uitermate tevreden zijn met hun verblijf in de gevangenis. Eén van hen is van plan een opleiding te volgen in de gevangenis en hoopt later ook zijn gezin naar Nederland te halen.

Volgens Verhagen moet strafvervolging een 'afschrikkende' werking hebben. Daarom heeft hij zijn EU-collega's voorgesteld een speciaal tribunaal in Oost-Afrika op te zetten voor piraten.

Dat zou onder de paraplu van de Verenigde Naties moeten gebeuren. De bedoeling is dat veroordeelden dan in de regio hun straf uitzitten. Voordeel van een VN-tribunaal is volgens Verhagen dat er dan makkelijker fondsen kunnen worden gevonden voor de bouw van extra cellen voor veroordeelde piraten.

Het is nog onduidelijk hoeveel steun er is voor het idee van Verhagen. Maar volgens de minister hebben in ieder geval Duitsland en Groot-Brittannië er wel oren naar. Ook Rusland heeft onlangs een dergelijk tribunaal voorgesteld.

 


Verhagen: stuur piraten naar tribunaal  (foto: DAG)