Managers liggen wakker van crisis

Redactie

Zelfs de nachtrust van de topmannen van deze wereld heeft te lijden onder de recessie. Bijna drie op de vier managers kampt met een slaaptekort, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Philips.

De oorzaak? De huidige crisis in de wereldeconomie geeft 40 procent van de ondervraagden als verklaring voor hun slapeloze nachten.

Terwijl de mens gemiddeld ongeveer acht uur slaap per nacht nodig heeft, komt een manager niet verder dan zes uur en een kwartier. Uit de enquête die elektronicagigant Philips hield onder 2.500 leidinggevenden in Amerika, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland, bleek dat zestig procent van alle managers vindt dat hun werkprestaties te lijden hebben onder hun slaaptekort.

Het resulterende productiviteitsverlies kost de Nederlandse economie jaarlijks bijna 500 miljoen euro, zo becijferde Philips. Het elektronicaconcern doet al jaren onderzoek naar slaap, wat onder meer de Wake Up Light heeft opgeleverd, een wekker die mensen niet wakker maakt met geluid, maar met licht.

Opmerkelijk genoeg lijken Nederlandse managers nauwelijks minder te slapen door de recessie. Nederlanders slapen gemiddeld het langst (6 uur en 38 minuten) en hebben de minste tijd nodig om in slaap te vallen (18,5 minuut).

Ook wijst slechts 15 procent van de Nederlanders de crisis aan als oorzaak voor hun slechte nachtrust, tegen een internationaal gemiddelde van 40 procent.

Vooral Amerikaanse en Japanse bazen slapen slecht door de crisis. In de Verenigde Staten en Japan is de crisis voor de helft van de managers de oorzaak van hun slaaptekort.

De Amerikanen doen er gemiddeld het langst over om in slaap te vallen - 26 minuten - en in Japan slaapt maar liefst 97 procent van de chefs minder dan de aanbevolen acht uur.

Ook de anders zo slaapvaste Duitsers maken zware nachten door. Ruim één op de drie Duitse managers zegt slechter te slapen sinds het uitbreken van de crisis, meer dan in de andere onderzochte landen.

De Britten zijn op hun beurt het minst productief van alle managers. Door slaaptekort verliezen zij gemiddeld ongeveer tien werkdagen per jaar, tegen een gemiddelde van ruim zes dagen in Duitsland, Amerika, Japan en Nederland. Dat kost de Britse economie volgens Philips 4 miljard euro per jaar.


Managers liggen wakker van crisis  (foto: DAG)