Ground Zero gaat eindelijk de hoogte in

Redactie

Een stalen constructie van ongeveer 20 verdiepingen hoog is het zichtbare bewijs: de Freedom Tower in New York gaat eindelijk de hoogte in. Toch zal het nog zeker vier jaar duren voordat de eerste werknemers er hun bureaus zullen inrichten.

De Freedom Tower, inmiddels gedoopt tot One World Trade Center, wordt gebouwd op de locatie waar tot 11 september 2001 de twee torens van het World Trade Center stonden.

Al snel na de apocalyptische verwoesting van het complex buitelden de plannenmakers over elkaar heen. Het ene ontwerp nog grootser dan de ander, maar over één ding waren ze het eens: de skyline van Manhattan moest in ere worden hersteld. En dat betekende maar één ding: de hoogte in.

Na jaren van eindeloos soebatten over het ontwerp, werd in 2003 het definitieve ontwerp gepresenteerd. Althans, definitief tot dan toe. Inspraakrondes en andere bemoeienissen zorgden voor een afgepeld ontwerp, waarvan de eerste contouren nu zichtbaar worden.

De afgelopen jaren werd er al volop gebouwd, maar die ontwikkelingen waren amper te zien. Het metrostation, de funderingen en het winkelcentrum liggen allemaal onder de grond.

Pas nu, bijna acht jaar na de terreuraanslagen van 2001, is de vooruitgang zichtbaar. Ook de eerste huurders zijn bekend. Twee gemeentelijke instellingen en een Chinees bedrijf hebben al bijna de helft van de oppervlakte gereserveerd.

Het zit het project eindelijk eens mee. Zelfs de kredietcrisis heeft geen vat op de ontwikkelingen; alle contracten zijn getekend. Het is zelfs een goede tijd voor de bouw van een wolkenkrabber. Bouwkosten zijn lager, staal is goedkoper en er zijn voldoende bouwvakkers voorhanden.

De Freedom Tower wordt onderdeel van een groter complex, bestaande uit gebouwen, een park en twee vierkante herdenkingspleinen, die precies op de plek van de twee verwoeste torens worden gesitueerd. Alle namen van de slachtoffers zullen op een wand worden aangebracht.

Met 102 verdiepingen telt de Freedom Tower wel iets minder etages dan de twee voormalige WTC-torens, maar qua hoogte breekt het wel een record. Uiteindelijk wordt het gebouw hoger dan de Sears Tower in Chicago, tot nu toe het hoogste gebouw in de Verenigde Staten. De strijd om het hoogste gebouw ter wereld zal het echter niet winnen, want in Tapei en in Dubai verrijzen hogere wonderen van staal en glas.


Ground Zero gaat eindelijk de hoogte in  (foto: DAG)