'Kapitalisme kan falen als communisme'

Peter (pberends)
Een houdbaar economisch herstel kan alleen ingezet worden als het financiële systeem volledig schoongemaakt wordt van verliezen. Als dat niet gebeurt kan het kapitalistisch systeem net zoals het communisme ten onder gaan. Hiervoor waarschuwt Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder, in een interview met financieel zender CNBC.

Volgens Faber zullen de centrale banken op topsnelheid geld blijven drukken. Op de lange termijn leidt dit echter tot een val van de koopkracht en levenstandaard, vooral in ontwikkelde landen. Een herstel naar de economisch goede jaren 2006 en 2007 zal volgens Faber nog minstens 10 jaar duren.

De huidige rally in aandelenmarkten wereldwijd is vooral te danken aan het feit dat centrale banken de geldpers op volle toeren hebben aanstaan, en niet omdat economisch herstel in zicht is. De ingrepen van de Amerikaanse centrale bank de Fed creëert een enorme volatiliteit op de financiële markten, aldus Faber.

De Zwitser is er zeker van dat de VS uiteindelijk failliet zal gaan: "Niet morgen, maar het zal wel gebeuren". Volgens hem zijn Amerikaanse staatsobligaties aan een langdurig neergaande markt begonnen.