VROM tegen hoogste toren in Utrecht

Sander (Xender)

Het ministerie van VROM wil niet dat de hoogste toren van Nederland, de Belle van Zuylen, in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn komt. "We zitten met de Belle in de maag: de toren past niet bij het karakter van het Groene Hart", zegt woordvoerder Jacek Magala namens minister Cramer. Het college van Rijksadviseurs, het orgaan dat de regering adviseert op het gebied architectuurbeleid en rijkshuisvesting, is niet blij met de plannen. Het vindt de Belle van Zuylen niet passen in het gebied.

De plannen voor de toren zijn er al een tijdje. Het gebouw moet 262 meter hoog worden. Dat is flink hoger dan de Domtoren van 112 meter, dat nu het hoogste gebouw van Utrecht is. De nieuwe toren moet aan de rand van nationaal landschap Het Groene Hart komen, het landschap binnen de ring van steden die samen de Randstad vormen.

De minister gaat voorlopig nog geen maatregelen nemen om de plannen voor de toren tegen te houden, zegt een woordvoerster. "Als ministerie kunnen we juridisch gezien niet veel: wij hebben de regionale overheden vorig najaar opgeroepen om zelf met een visie over hoogbouw te komen. Let wel, het is een oproep, geen verplichting. Als VROM er een stokje voor zou willen steken, dan moet de regelgeving worden aangepast. Mogelijk dat dat in de toekomst wel gebeurt, in dit stadium niet."

De verantwoordelijk wethouder Harrie Bosch hoopt nog voor het zomerreces in gesprek te gaan met zowel het ministerie van VROM als met Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol