Vervanging Amerikaanse bevelhebber Afghanistan

Floxje

De huidige Amerikaanse bevelvoerder in Afghanistan David McKiernan wordt binnenkort vervangen. Dit heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, vandaag bekend gemaakt. Volgens hem is het tijd voor een frisse kijk op de situatie in Afghanistan. Als mogelijke vervanger voor de positie van McKiernan wordt voormalig hoofd speciale operaties Stanley McChrystal genoemd.

"Voor onze missie daar zijn een nieuwe manier van denken en een andere benadering van onze militaire leiders vereist", aldus de Amerikaanse minister van Defensie. De vervanging van McKiernan is opvallend omdat hij pas sinds juni 2008 in zijn functie zit, maar de bevelhebber zou weinig vertrouwen genieten binnen het Pentagon. Zijn beoogde opvolger maakte vooral indruk in speciale operaties, waaronder een missie die leidde tot de dood van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van al-Qaeda in Irak. In 2001 leidde hij ook de operatie Enduring Freedom waarmee het regime van de Taliban in Afghanistan omver werd geworpen.

Barack Obama kondigde eind maart een nieuwe strategie aan voor Afghanistan. De Amerikaanse president wil duizenden extra militairen naar het land sturen om te strijden tegen de Taliban en al-Qaeda. Bovendien wil de Amerikaanse leider meer humanitaire hulp bieden in het land. De Nederlandse minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, is vol vertrouwen over de vervanger van McKiernan: "De brede aanpak, die zich richt op goed bestuur, opbouw van leger en politie en verbetering van de basisveiligheid en leefomstandigheden van de Afghanen, is nadrukkelijk door de regering-Obama gekozen."

Onlangs had de Afghaanse president Hamid Karzai heftige kritiek op het Amerikaanse leger. Hij wilde onder andere dat er geen luchtacties meer in het land werden uitgevoerd omdat er bij de acties burgerslachtoffers vallen. Afgelopen weekend gingen honderden inwoners van Afghanistan de straat op om te protesteren tegen de acties van de Amerikaanse militairen die tientallen burgers het leven zouden hebben gekost.