Dimitri Verhulst wint Libris Literatuurprijs

Redactie
De Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst heeft vandaag de Libris Literatuurprijs 2009 gewonnen met zijn boek Godverdomse dagen op een godverdomse bol.

Dat heeft de voorzitter van de jury, oud-burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam, vandaag in het Amstel Hotel in Amsterdam bekendgemaakt. De prijs is tijdens een traditioneel galadiner in de Spiegelzaal uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 52.500 euro verbonden.

De jury was onder de indruk van "de weergaloze taal" in "deze zwartgallige geschiedenis van de mens van oertijd tot heden, gegoten in opzettelijk scabreuze en agressieve formuleringen", aldus het rapport.

Het is na Hugo Claus de eerste keer dat een Vlaming bekroond wordt met deze prestigieuze literatuurprijs. Verhulst haalde twee jaar geleden al de longlist van de Libris Literatuurprijs met zijn boeken De helaasheid der dingen en Mevrouw Verona daalt de heuvel af.

Andere genomineerden dit jaar waren Anna Enquist (Contrapunt), Rob van Essen (Visser), Arnon Grunberg (Onze oom), Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst) en Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen). Vuijsje won voor zijn boek recent de Gouden Uil, een Belgische literatuurprijs. De genomineerden ontvingen 2500 euro.

De Libris Literatuurprijs wordt elk jaar toegekend aan het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het jaar ervoor. Voorgaande jaren ging de prijs naar D. Hooijer (Sleur is een roofdier, 2008), Arnon Grunberg (Tirza, 2007) en K. Schippers (Waar was je nou, 2006). Naamgever van de prijs is de sponsor, de boekhandelketen Libris. De prijs is gemodelleerd naar de prestigieuze Britse Booker Prize. Uit een eerste selectie van achttien titels worden zes boeken genomineerd.

Dimitri Verhulst wint Libris Litertuurprijs.  (foto: ANP)