Genen achter hoge bloeddruk ontdekt

Redactie

Dat een hoge bloeddruk genetisch bepaald kan zijn, was al langer bekend. Onderzoekers van onder meer het Erasmus Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben ontdekt welke genen precies een rol spelen. Dat maakten de ziekenhuizen maandag bekend.

De onderzoekers werkten samen met een internationaal team van wetenschappers. In het vooraanstaande tijdschrift Nature Genetics publiceerden zij over hun bevindingen.

In de twee afzonderlijke onderzoeken konden de wetenschappers uit Rotterdam en Utrecht respectievelijk elf en acht genen aanwijzen die een rol spelen bij het ontstaan van hoge bloeddruk. "Deze informatie is van belang bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk", zei de Utrechtse onderzoekster Charlotte Onland.

Beroertes
Vermoedelijk hebben veel meer genen invloed op de bloeddruk. Volgens Onland is met het onderzoek een klein begin gemaakt met het aanwijzen van deze genen.

Ongeveer een op de drie mensen in Europa en de Verenigde Staten heeft last van hoge bloeddruk, blijkt uit informatie van het Erasmus Mc. Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, beroertes, nierproblemen en hersenschade. Naast factoren als voeding en roken, wordt de bloeddruk voor een groot deel (30 tot 60 procent) erfelijk bepaald.


Genen achter hoge bloeddruk ontdekt  (foto: DAG)