Plan voor één Jeruzalem

Redactie

Sluipenderwijs verstevigt Israël zijn greep op het hart van het 'bijbelse' Jeruzalem. Het eigent zich de valleien rond de beladen Oude Stad toe, met daarbij onder meer de Tempelberg en de Olijfberg. Met een gordel van natuurparken, archeologische opgravingen en kleine Joodse nederzettingen snijdt Israël de Oude Stad af van de Palestijnse wijken van het bezette Oost-Jeruzalem.

Geheime stukken
Geheime stukken over het plan zijn dit weekeinde onthuld door de Israëlische organisaties Sjalom Achshav (Vrede Nu) en Ir Amim (Stad der Volkeren). Hoewel al jaren duidelijk is dat Joodse kolonisten terrein winnen in Oost-Jeruzalem, dook niet eerder bewijs op van de betrokkenheid van opeenvolgende Israëlische regeringen.

De plannen voor het 'heilige bekken' zijn 'zonder precedent', zegt Daniel Seideman van Ir Amim, die al jarenlang het geheimzinnige nederzettingenbeleid van Israël onderzoekt en als vraagbaak fungeert voor buitenlandse diplomaten. De internationale gemeenschap erkent de Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem niet.

Bijbelse speeltuin
"De reeks liften, kabelbanen en tunnels die in het plan zijn opgenomen", schrijft Ir Amim, "zijn de openlijke tekenen van een bijbelse speeltuin, bevolkt door kolonisten en mogelijk gemaakt door de uitzetting van Palestijnse bewoners."

Voltooiing van het omsingelingsplan maakt het vrijwel onmogelijk Jeruzalem in de toekomst op te delen. Zowel Israël als de Palestijnen claimen Jeruzalem als hoofdstad. Ongehinderde toegang tot de Al Aqsa-moskee op de Tempelberg is voor de Palestijnen cruciaal voor een vredesakkoord.

Paus Benedictus XVI
De onthulling van het plan valt samen met het vijfdaagse bezoek dat paus Benedictus XVI vanaf vandaag brengt aan Israël en de Palestijnse Westoever. De paus draagt morgen de mis op tussen de Tempelberg en de Olijfberg, vlak naast de Tuin van Gethsemane.

Het uitlekken heeft mogelijk zijn weerslag op het belangrijke bezoek aan Washington van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op 18 mei. De speciale VN-gezant Robert Serry riep Israël al op in Oost-Jeruzalem 'geen olie op het vuur te gooien'.

Zesdaagse Oorlog
Het 'heilige bekken'-plan, sinds 2005 gedragen door opeenvolgende Israëlische regeringen, is geen onderwerp van parlementair debat geweest. Voor de uitvoering is tot 2013 zeker 80 miljoen euro gereserveerd. Het geschiedt in samenwerking met het gemeentebestuur van Jeruzalem en fanatieke Joodse kolonistenorganisaties.

Het doel: het 'versterken van de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israël'. De 'vereniging' van West- en Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog (1967) geldt in Israël als heroïsch hoogtepunt in de geschiedenis. Het kantoor van Netanyahu zei in een reactie dat "Jeruzalem al zo'n drieduizend jaar de eeuwige hoofdstad is van het Joodse volk en de verenigde hoofdstad van de staat Israël zal blijven."


Plan voor één Jeruzalem  (foto: DAG)