Nederland sluit week van rouw af

Redactie

Een kleine vijfduizend mensen bezochten vanavond in Apeldoorn de openbare bijeenkomst op het Marktplein. De herdenkingsdienst moet de slotbijeenkomst zijn van een week van rouw om de slachtoffers. "Ik ben blij dat er nu een eind aan komt”, aldus mevrouw A. ter Horst.

Apeldoorn organiseerde vrijdag een besloten herdenkingsbijeenkomst in theater Orpheus en een openbare bijeenkomst op het Marktplein. Daar was naast veel muziek ook ruimte voor "de stilte", zoals presentatrice Petra Engelfriet het verwoordde. Tijdens die reflectiemomenten kregen sommigen het te kwaad. Veel verhalen klonken hetzelfde: de klap, de schok, de stilte en het herdenken.

De gemeenschap is nog steeds verdoofd na de gebeurtenissen van afgelopen Koninginnedag. Onder een strakblauwe hemel vulde het plein zich langzaam met getuigen en andere mensen die wilden herdenken. Vooral de stilte overheerste. Op het grote scherm achter de muziekgroepen werden dia’s getoond van de bloemenzee, knuffels en kaarsen die bij de Naald staan.

Verscheidene bezoekers hoopten dat in Apeldoorn het normale leven weer wordt opgepakt. "Veel mensen hebben de behoefte om hier samen te komen, om samen te delen. Ik snap dat wel, ook al doe ik dat zelf meer in stilte. Ik ben wel blij dat dit nu afgesloten kan worden. Heel de week worden we geconfronteerd met de auto die tegen de Naald rijdt."

"Het is nu voldoende geweest", reageert mevrouw Ter Horst. Ze vermoedt dat er daarom ook minder mensen zijn dan aanvankelijk door de gemeente was ingeschat. Die verwachtte eerder tegen de tienduizend aanwezigen. De zevenjarige Rijen Boon kijkt ook toe. Hij zou koningin Beatrix op 30 april een cadeautje geven, "maar dat ging niet meer door", vertelt hij. "Ik had er mooie kleren voor aangetrokken, maar nu heeft de postbode van de koningin of de burgemeester het cadeau gegeven."

Voor de koningin klinkt op het Marktplein een luid applaus als zij de zaal van Oprheus betreedt. Het zijn de mensen die een bewuste keuze hebben gemaakt om de herdenking niet via de televisie te volgen. Wien Sielias: "Het is net als voetbal. In een stadion is de sfeer beter dan dat je zo’n herdenking op televisie volgt."

De bijeenkomst in de schouwburg was besloten. Onder de genodigden waren hulpverleners en nabestaanden van slachtoffers van de aanslag. Behalve koningin Beatrix, waren ook prins Willem-Alexander, prinses Máxima, Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet aanwezig om samen met het Apeldoornse publiek de slachtoffers te herdenken. Ook Balkenende was erbij. "Nederland is in zijn ziel geraakt", zei de minister-president in een toespraak.


Nederland sluit week van rouw af  (foto: DAG)