Nieuw anticonceptiemiddel voor mannen

Lisette (E-Lise)

Een nieuw anticonceptiemiddel voor mannen zou even effectief moeten zijn als de pil voor vrouwen. Met een maandelijkse injectie kunnen mannen hun spermaproductie tijdelijk uit laten schakelen. Dit blijkt uit onderzoek door het Nationaal Onderzoekscentrum voor Familieplanning in Peking. Zes maanden na het stoppen met deze 'prikpil' voor mannen is de spermaproductie weer als voorheen.

Het gaat hier om een injectie met het hormoon testosteron. Het middel werd bij 1045 gezonde en vruchtbare mannen, tussen de twintig en vijfenveertig jaar oud getest. In negenennegentig van de honderd gevallen bleek het middel effectief. Hiermee is de kans op een ongewenste zwangerschap even groot als bij de anticonceptiepil voor vrouwen.

De vrijwilligers hadden weinig last van bijwerkingen, slechts een klein aantal kreeg last van acne. Langer onderzoek is nodig om de effecten op lange termijn in kaart te brengen. De onderzoekers verwachten dat het middel over vijf jaar op de markt zal verschijnen. Het onderzoek is uitgevoerd met steun van de World Health Organisation (WHO) en wordt gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.