Nederlanders mogen hotel Hongkong niet uit

Redactie

In een hotel in Hongkong zijn zes Nederlanders in quarantaine geplaatst uit angst voor verspreiding van de Mexicaanse griep. Drie van hen zijn inmiddels opgenomen in het ziekenhuis en verblijven daar nog. Dat meldde een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Het hotel is omgeven door media. Tientallen journalisten en cameramensen doen verslag van de maatregel, die ervoor moet zorgen dat de Mexicaanse griep zich niet verder verspreidt in China.

Politieagenten met mondkapjes bewaken de in- en uitgangen van het hotel Metropark in de wijk Wanchai. De straten rond het hotel zijn afgezet met blauw-wit lint. Winkels nabij het gebouw zijn op last van de politie gesloten.

Gezondheidsmedewerkers zijn aanwezig om de tweehonderd gasten en honderd personeelsleden van het hotel in de gaten te houden. Volgens een woordvoerder wordt gezorgd voor de "essentiële behoeften” van de mensen. Ook worden psychologen ingezet. Mensen die symptomen vertonen, gaan naar het ziekenhuis.

China vreest voor een grootschalige uitbraak van de Mexicaanse griep, met de uitbraak van het SARS-virus in 2003 en het vogelgriepvirus, dat nog steeds slachtoffers eist, in het achterhoofd. Daarom gaan de autoriteiten sneller over tot drastische maatregelen dan elders ter wereld.

Hotelgasten die weigerden in het pand te blijven, zijn dan ook gedwongen overgebracht naar een quarantaine-unit aan de grens van Hongkong. Twaalf mensen verblijven in dat pand, waar tijdens de SARS-uitbraak ook mensen in afzondering werden geplaatst. Door SARS kwamen driehonderd mensen om het leven in Hongkong.


Nederlanders mogen hotel Hongkong niet uit  (foto: DAG)