Langer doorwerken heeft geen zin

Redactie

Verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar gaat de schatkist niets opleveren. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Velema, expert op het terrein van de sociale zekerheid.

Minister Donner van Sociale Zaken denkt op termijn 4 miljard euro per jaar te kunnen besparen door de AOW-leeftijd naar 67 jaar te verhogen. Dit doel vereist dat minimaal een kwart van de 65-jarigen nog twee jaar doorwerkt. Momenteel werkt slechts 13 procent van de 64-jarigen.

Volgens Velema zijn de schattingen waarop Donner zich baseert, ondeugdelijk. "Alles wijst erop dat verdere stijging van de arbeidsparticipatie van ouderen er niet in zit. Zo zullen ook de voorspelde budgettaire voordelen uitblijven", schrijft Velema vandaag in de Volkskrant.

De kosten van het in dienst houden van oudere werknemers worden voor werkgevers met twee volle jaren verhoogd. Het is voordeliger ouderen in een vroeger stadium ontslag aan te zeggen. Zij zijn op de versteende Nederlandse arbeidsmarkt voor ouderen immers volstrekt kansloos. Dat leidt weer tot meer WW- en WAO-uitkeringen. Aangezien die hoger zijn dan de AOW, is Donner duurder uit in plaats van voordeliger.

Volgens Velema zijn het niet de problemen van de pensioenfondsen waarom de AOW-leeftijd omhoog moet. De pensioenen kunnen namelijk nog jarenlang met groot gemak uit de premies betaald en geïndexeerd worden. Om die indexatie veilig te stellen, pleit Velema voor een garantiestelling door de overheid. Pensioenfondsen vervullen volgens Velema immers net zo'n vitale 'systeemfunctie' als de commerciële banken.


Langer doorwerken heeft geen zin  (foto: DAG)